این نوشتار اشاره دارد به موضوع بارداری پرخطر دارد که بسیار مهم در زندگی زوجی که می خواهند طعم شیرین پدر و مادر شدن را بچشند دارد. با ما همراه باشید تا بتوانیم در حد توان اطلاعاتی در این مورد در اختیار تان قرار دهیم. ممکن است بارداری در شرایط خاص یا در بهترین مرکز درمان ناباروری اتفاق بیافتد، در چنین شرایطی می توانیم بگوییم امکان احتمال وقوع حادثه ای در این بارداری وجود دارد. به همین خاطر تحت عنوان بارداری پرخطر از آن یاد می شود. وقتی می گوییم بارداری پر خطر ،برخی از مادران وحشت می کنند و فکر می کنند حتما اتفاقی افتاده است، اما در این شرایط فقط باید مراقبت ویژه ای انجام داد.
بارداری پرخطر یعنی چه؟
زمانی بارداری، پر خطر محسوب می شود که عارضه ای به طور بالقوه مادر یا جنین را مورد تهدید قرار دهد. در چنین شرایطی مادر نیاز به مراقبت های بیشتری دارد تا بتواند زایمان راحتی را پشت سر بگذارد، در غیر این صورت ممکن است به مادر یا جنین آسیب های شدیدی وارد شود. عموماٌ چنین افرادی بیش از هر کس دیگری تحت نظر قرار می گیرد و وضعیت جسمی و روحی شان مداوم مورد چکاپ و بررسی قرار می گیرد.
علائم هشدار دهنده بارداری پرخطر
اگر در این شرایط بسیار حساس قرار دارید هر نوع علائمی را باید جدی گرفت و در اسرع وقت به یک متخصص زنان مراجعه کرد تا با تشخیص بالینی و انجام اقدامات ضروری ، خطر بارداری کم تر شود. از جمله علائم نشان دهنده بارداری پرخطر به شرح زیر می باشد:
بی حالی مداوم
احساس درد شدید در ناحیه شکم و یا لگن
خونریزی شدید واژینالی
ترشحات غیر عادی از واژن
بالا رفتن درجه حرارت بدن
سر درد های شدید
ایجاد تورم در ناحیه دست، پا و صورت
تجربه انقباضات شکمی در تعداد دفعات زیاد
احساس بی حرکتی جنین
چه عواملی در بارداری پرخطر تاثیر دارد؟
بعضی از عوامل هستند که می تواند در بارداری پر خطر بسیار تاثیر گذار باشد، این عوامل عبارتند از:
- در صورتی که مادر به بیماری های مانند دیابت، سرطان، نوسانات فشار خون، صرع و بیماری های عفونی مبتلا باشد.
- مادرانی که به انواع مواد مخدر و مشروبات الکلی اعتیاد دارند، بارداری پر خطر را تجربه خواهند کرد.
- سن مادر، یکی از شایع ترین عوامل بارداری پر خطر است، مادران زیر 17 سال و بالای 35 سال، احتمال این که بارداری پرخطری را تجربه کنند زیاد است.
- تجربه سقط مکرر نیز می تواند بارداری پر خطر را رقم بزند.
- چند قلویی بودن جنین
مراقبت های پزشکی در حاملگی پر خطر
در شرایطی که بارداری خانم ها پر خطر تشخیص داده شود، رعایت تمامی مراقبت های پزشکی برای جلوگیری از ابتلا و بروز عارضه در این دوران بسیار مهم است، از جمله مراقبت های پزشکی به شرح زیر می باشد:
- برای اطمینان از وضعیت جسمی و سلامتی جنین به طور مکرر سونوگرافی تجویز خواهد شد.
- میزان فشار خون هم با دقت اندازه گیری می شود و برای محاسبه دقیق کم یا پر فشاری خون می توان ساعت و اندازه ی فشار خون را در دفترچه ای یادداشت کرد.
- انجام آزمایشات خون و ادرار برای سنجش میزان پروتئین و ویتامین مادر و یا تشخیص عفونت مجاری ادراری، بسیار ضروری است.
- ممکن است در شرایطی که سن مادر کمتر یا بیشتر از حد مجاز باشد و هم چنین سابقه ابتلا به بیماری های ژنتیکی و نقائص مادرزادی در خانواده شان وجود داشته باشد، آزمایش آمینوسنتز که به عنوان یک آزمایش تشخیصی نقص های مادرزادی شناخته شده است، تجویز می شود.
برای کنترل و مدیریت بارداری پر خطر باید به مراکز درمانی که به بخش مراقبت های بارداری پر خطر مجهزند، مراجعه کنید ممکن است مدتی هم برای ارزیابی میزان سلامت مادر و جنین نیز بستری شوید.
برای مشاوره می توانید با شماره 44952176 – 021 تماس بگیرید و یا به آدرس اینستاگرام مرکز باروری و نوآوری امین مراجعه نمایید.
از راه کارهای خود مراقبتی که باعث شده تا علائم بارداری پز خطر کاهش یابد به شرح زیر می باشد:
- داشتن رژیم غذایی سالم و سبک که انواع ویتامین و پروتئین ها را در بر بگیرد. می تواند شما را از آسیب های احتمالی مصون بدارد.
- می توانید از دارو های ویتامینی مانند قرص آهن و کپسول جوشان انواع ویتامین ها استفاده کنید.
- از تماس فیزیکی با افرادی که ویروس و یا سرماخوردگی دارند، اجتناب کنید.
- می توانید از برنامه تمرینی ورزشی مناسبی استفاده کنید، از یوگاه غافل نشوید، زیرا به شدت می تواند در کاهش استرس و اضطراب موثر باشد.
نکات مهم در خصوص بارداری
- بسیاری از متخصصین حوزه ناباروری معتقدند بهترین راه درمان ناباروری می تواند لقاح خارج از رحمی باشد، البته ممکن است زمان بر باشد اما بر اساس آمارهای به ثبت رسیده درصد بالایی از درمان های ناباروری، متعلق به این روش است.
- اگر سوابق پزشکی خاصی دارید، مهم است قبل از اقدام به بارداری با پزشک خود مشورت کنید.
- با روش های که در این نوشتار در اختیارتان قرار می دهیم بارداری پر خطر را می توان مدیریت و کنترل کرد.
- توصیه های مراقبتی پزشک در خصوص رعایت در انجام فعالیت های منزل را جدی بگیرید.
انجام غربالگری به منظور تشخیص بارداری پر خطر
انجام غربالگری به منظور بررسی سلامتی می باشد تا زا این طریق بتواند تشخیص داد آیا مادر در معرض بیماری خاصی قرار دارد یا خیر. انجام غربالگری در دوران بارداری از همان جلسه اول یعنی زمانی که به پزشک مراجعه کرده اید انجام داده می شود. این آزمایشات نیاز است تا در طول دوران بارداری حتما انجام شود. از جمله این آزمایشان به شرح زیر می باشد:
- سونوگرافی
- انجام آزمایش خون و ادرار
- بررسی وزن و فشار خون
- انجام معاینات جسمانی و بررسی سلامتی کامل
در صورت مشاهده چه علائمی نیاز است تا به پزشک مراجعه کنیم؟
در زمان مراجعه به پزشک حتما لازم است تا در صورت داشتن هر نوع مشکلی در دوران بارداری پزشک خود را در جریان موضوع قرار دهید تا از سلامت خود و کوکتان مطمئن شوید. از جمله علائمی که در صورت مشاهده حتما نیاز است تا به پزشک مراجعه کنید به شرح زیر می باشد:
- داشتن خونریزی و ترشحات آبکی از واژن
- داشتن سردرد های شدید
- احساس درد یا گرفتگی در شکم
- بروز تب و لزر
- متورم شدن دست و پاها
- داشتن حالت تهوع و استفراغ
- ایجاد تغییراتی در بینایی
نتیجه گیری
خانم هایی که قصد باردار شدن دارید، سعی کنید با مطالعه مباحثی از این دست، بیشتر اطلاعات کسب کنید و با آگاهی کامل اقدام به فرزند آوری نمایید. همچنین از متخصصان خوب کمک بگیرید تا شانس ابتلا به عارضه های این چنینی تا حد چشم گیری کاهش پیدا کند.